INAS Blog

VERICUT Force - Optimizarea procesului cu ajutorul simulării VERICUT

Pe măsură ce prelucrarea devine din ce în ce mai complexă și clienții au așteptări tot mai mari, există loc de îmbunătățire pentru orice proces de manufacturare. Aceste îmbunătățiri, se referă atât la reducerea costurilor, cât și la reducerea timpului de prelucrare, creșterea randamentului, prelucrarea pieselor mai ieftin și reducerea timpului de comercializare.

Fiecare etapă a procesului de manufacturare prin care trece o piesă necesită o planificare și o comunicare atentă, iar scopul fabricației este de a parcurge fiecare pas cât mai repede și mai eficient posibil, cu cel mai mic cost posibil.

Workflow-ul procesului de manufacturare cu ajutorul lui VERICUT

Programatorii CAM știu că mașinile moderne se mișcă atât de repede încât este aproape imposibil să le oprești înainte de a se produce un accident. VERICUT, software-ul de simulare, verificare și optimizare a mașinilor cu comandă numerică face o treabă excelentă în găsirea problemelor care se ascund în programele NC și avertizează asupra comportamentul neașteptat al mașinii. Permite programatorilor să rezolve aceste probleme înainte ca programul NC să ajungă la mașina din atelier, producând pagube însemnate acesteia și pierzând timp prețios.

Cu VERICUT, putem avea încrederea că programele vor rula corect. Verificarea va arăta dacă există erori sau zone care nu pot fi atinse de mașină sau scule din cauza coliziunilor cu dispozitivele de fixare. Operatorii nu trebuie să-și facă griji cu privire la coliziuni sau blocări ale mașinii și nu trebuie să piardă timpul verificând programul primit, deoarece verificarea s-a făcut deja în VERICUT.

De asemenea, VERICUT aduce un efect pozitiv pentru alte departamente care se coordonează cu departamentul de inginerie CAM. Ingineria și proiectarea pot învăța prin verificări dacă piesele pot fi fabricate sau dacă trebuie făcute modificări înainte de prelucrarea propriu-zisă pe mașină. Departamentul de control al calității se poate aștepta la un nivel mai ridicat de conformitate și la probleme mai puține, ceea ce face mai ușoară aprobarea pieselor și livrarea acestora.

VERICUT Force Optimization

Pe lângă problemele enumerate mai sus există și probleme ascunse, ineficiențele din programul NC și oportunitățile ratate de optimizare a proceselor care micșorează marjele de profit. Lucruri cum ar fi metode ineficiente de prelucrare, avansuri neoptimizate în programele noi sau cele existente, folosirea peste sau sub capacitatea de taiere a sculelor și a mașinilor-unelte, toate acestea putând consuma resurse cu fiecare piesă realizată. Unele companii lucrează foarte mult pentru a optimiza programele NC, însă există oportunități și posibilități de a economisi pentru toate companiile din acest domeniu.

Force Analysis și graficele de optimizare

VERICUT Force recalculează vitezele de avans pentru a menține grosimea constantă ideală a așchiei, reducând simultan vitezele de avans atunci când este necesar pentru a menține forțele de tăiere sigure pentru mașină, făcând acest lucru pentru fiecare sculă în parte. Force se bazează pe calcule și date de tăiere dovedite, colectate de la producătorii de scule, specificațiile materialelor și testarea dyno.

VERICUT Force folosește parametri de tăiere foarte specifici, ia în considerare ce tip de material este utilizat, tipul de sculă folosit precum și geometria acesteia. VERICUT combină acest lucru cu condițiile de tăiere pe care le detectează pentru a oferi cele mai bune date care pot fi utilizate pentru analiza și optimizarea programul NC.

În acest grafic, cu ajutorul lui Force Analysis observăm că putem optimiza programul astfel că vom avea o grosime a așchiei mai consistentă (zona încercuită) și simultan să limităm forțele asupra mașinii, reducând acele spike-uri indicate de săgeată.

Observăm că acum în programul optimizat grosimea așchiei este mai consistentă(0.08mm), iar forțele au fost limitate la 3100N, în programul neoptimizat, acele spike-uri din graficul forțelor ajungeau pana la 6200N, putând duce la ruperea sculei.

În poza cu cele 2 grafice suprapuse, observăm zona colorată în verde deschis, reprezintă timp salvat cu ajutorul lui VERICUT. (diferența dintre grosimea de așchie neoptimizată și cea optimizată). O grosime de așchie mai consistentă, însemnând mai mult material îndepărtat și astfel reducând timpul total de prelucrare. În medie procentul de timp câștigat pentru mașinarea unei piese este de 25%, putând ajunge și mai sus, depinzând de cât de experimentați sunt inginerii CAM care au programat piesa.

Graficele de forță ne ajută să vizualizăm ceea ce se întâmplă în timpul procesului de prelucrare și expun zonele de oportunitate care există în fiecare program NC, cum ar fi grosimea neregulată a așchiei, subțierea așchiei precum și traseele CAM ineficiente care pot fi rezolvate prin optimizarea vitezei de avans. Graficele arată de asemenea și zonele care necesită atenție, de exemplu, în cazul în care forța depășește forța de care este capabilă scula. În aceste cazuri VERICUT Force va coborâ viteza de avans pentru a menține forța sub limita capacității sculei.

Impactul optimizării este foarte mare, incluzând un timp de prelucrare redus (în medie cu 25%) și o durată de viață mai lungă a sculei, ceea ce va ajuta atelierul oferindu-i capacitate mai mare de mașinare și poate chiar amânând achiziția unei mașini noi. Piesele produse vor avea o calitate mai bună, datorita faptului că scula va exercita forțe constante asupra materialului, economisind mai mult timp per piesă.

Simularea, verificarea și optimizarea cu VERICUT Force echivalează cu un efect cumulativ asupra optimizării procesului, rezultând economii semnificative de timp și bani.

Înapoi