INAS Blog

Vericut 9 – Mai optimizat pentru verificarea CNC-urilor!

Vericut, soluția celor de la CGTech este un software de simulare, verificare și optimizare a mașinilor cu comandă numerică (CNC). Vericut 9 a fost lansat la începutul acestui an, dar continuă să fie îmbunătățit cu fiecare lansare de versiuni incrementale suplimentare, ultima verisune fiind Vericut 9.2.1.

Vericut 9, față de versiunile anterioare aduce vederi mai clare ale procesului de tăiere precum și o utilizare mai bună a resurselor sistemului, făcând astfel mai ușoară depistarea problemelor și imperfecțiunilor pieselor prelucrate. Rulează o mulțime de operațiuni multi-thread și folosește GPU-ul PC-ului, lucru pe care versiunile anterioare nu le făceau.

Noile îmbunătățiri ale afișajului bazate pe OpenGL înseamnă că utilizatorii obțin performanțe optime rulând simulări într-una sau mai multe ferestre de vizualizare, permițându-le să comute între vederile piesei de prelucrat, vederea mașinii sau cea a profilului piesei.

De asemenea, s-a lucrat pentru a automatiza funcțiile și fluxurile de lucru utilizate în mod obișnuit. De exemplu, acum este posibil să verificați limitele de tăiere, direcția de rotatie a axului spindle-ului, lichidul de răcire sau sintaxa programului NC prin bifarea unor casuțe în template-ul mașinii, astfel încât Vericut să le ruleze automat la începerea unui proiect nou.

Fiind un tool de simulare, verificare și optimizare a mașinilor cu comandă numerică, scopul Vericut este de a găsi problemele din traseele generate de softul CAM într-o manieră holistică – nu doar simulând prelucrarea (cum se face în majoritatea sistemelor CAM - simulare bazată pe fișierul NCL, generat tot de același CAM) sau mișcarea mașinii-unelte, dar mai degrabă rulând totul independent de sistemul CAM (deci, verificare, mai degrabă decât simulare), verificând și simulând programul postprocesat, cel care va rula practic pe mașină.

Reducerea timpului în care se face verificarea

Desigur, verificarea și simularea este un proces complex și poate fi costisitor din punct de vedere computațional - pentru a accelera lucrurile, Vericut 9 permite utilizatorului să previzualizeze rapid programele, permițând utilizatorilor să găsească eventualele coliziuni ale mașinii, coliziuni cu dispozitivele de fixare precum și erorile de poziționare ale mașinii în afara limitelor axelor. Ultima versiune, Vericut 9.2.1, aduce îmbunătățiri și pe partea de optimizare (FORCE), grafice de tăiere cu o vizualizare îmbunătățită, precum și capabilitatea de a importa „scule inteligente” cu caracteristici de tăiere predefinite de producător.

Problemele găsite în programul NC sunt stocate în loggerul Vericut și, făcând clic pe eroare, vom ajunge direct la blocul din programul NC care a generat eroarea, unde pot fi făcute ușor modificări.

Folosind noua funcție Restart on selected Line, nu este nevoie să rulăm programul de la început atunci când facem modificări, putem să verificăm codul NC de la linia la care au fost aduse aceste modificări. Acest lucru va fi un beneficiu imens pentru oricine verifică programe NC foarte mari.

Pe lângă îmbunătățirile aduse pe partea de simulare și verificare, optimizarea de tipul Air-Cuts permite utilizatorilor să optimizeze mișcările sculei atunci când nu sunt în contact cu materialul. Acest lucru este inclus în modul de bază Verification și este ușor de utilizat rulând în timpul simulării atunci când această optimizare este activată.

Pentru o optimizare mai avansată, modulul Vericut FORCE vine cu diagrame îmbunătățite pentru analiza condițiilor de așchiere, grosimea așchiilor și flambarea sculei (mai multe detalii despre Vericut Force în articolul anterior).

Înapoi