Tehnologia Manufacturării aditivate
Manufacturare aditivată - Generalități
Manufacturarea aditivată (MA), denumită și imprimare 3D, este o metodă de a crea straturi fizice de material peste alte straturi deja existente.
Cum funcționează manufacturarea aditivată
Gândiți-vă la modul în care imprimați o scrisoare la imprimantă laser! Imprimați un rând, un alt rând mai jos, plus alte câteva rânduri... în cele din urmă ați tipărit întreaga scrisoare.
În mod similar, fabricarea aditivată începe cu un strat de bază de material, apoi vin o mulțime de straturi de mijloc și în cele din urmă, stratul final și piesa este gata!
Acest lucru arată adesea ca un robot cu un pistol de lipit, aplicând o placă încinsă pe o platformă. Însă sunt mai multe moduri de a aplica straturi de material, de exemplu, sinterizarea cu laser este o formă de fabricare aditivată care utilizează lumina pentru a uni particulele pe un pat de pulbere.
Indiferent de abordare, odată ce piesa de imprimat este finalizată, se scoate obiectul 3D de la imprimantă curat și gata pentru pașii de finisare doriți (de ex., șlefuire sau vopsire).
Dincolo de prototipuri
De ce nu utilizează toată lumea Manufacturarea Aditivată? Adevărul este că poate dura câteva ore pentru a termina o piesă. Lucrul acesta este acceptabil pentru departamentul R&D, dar nu și pentru producția în serie. Ca o comparație, odată ce totul este pus în ordine pentru un proces de injectare de mase plastice, sistemul poate livra o piesa în câteva secunde - ceea ce este util dacă trebuie livrate 100.000 de bucăți. Iar pentru precizie (de exemplu aplicațiile medicale), frezarea cu CNC-uri controlate de calculator ar putea fi mai precisă.
Noile imprimante 3D utilizează acum metale, ceramica, nailon, beton și multe altele. Aceasta este o metodă super flexibilă care poate produce obiecte ce nu pot fi produse prin intermediul manufacturării tradiționale.
Designul generativ utilizează inteligența artificială (AI) pentru a sugera opțiuni de proiectare dezvoltatorilor de produse. Inginerii definesc pur și simplu obiectivele și constrângerile pentru un model, iar software-ul le arată cele mai bune modele care îndeplinesc aceste cerințe. Deci, într-un fel, putem spune ca roboții sunt în parteneriat cu designerii pentru a crea următoarea turbină eoliană sau stație spațială.