INAS Blog

Simulări dinamice explicite utilizând ANSYS LS-DYNA

ANSYS LS-DYNA este cea mai frecvent utilizată aplicație software pentru simulări dinamice explicite, capabilă să evidențieze răspunsul diverselor structuri mecanice care sunt supuse la solicitări severe într-un interval de timp scurt și care implica modele de materiale cu comportament neliniar. Această aplicație software pune la dispoziție multe tipuri de elemente, formulări de contact, modele de materiale complexe precum și numeroase instrumente de control care pot fi folosite pentru a realiza simulări avansate, utilizatorul putând avea un control permanent asupra tuturor detaliilor problemei.

ANSYS LS-DYNA dispune de o gamă vastă de capabilități pentru a simula probleme de deformare extremă utilizând solverul său de tip explicit foarte performant. Inginerii pot aborda simulări care implică ruperea materialului și pot observa în timp real modul în care are loc acest proces într-o componentă sau chiar într-un întreg ansamblu. Ansamblurile cu multe componente care interacționează unele cu altele sunt de asemenea ușor de manevrat iar interacțiunile și comportamentele complexe sunt modelate cu exactitate.

Pentru soluționarea în paralel, ANSYS oferă licențiere dedicată de tip LS-DYNA HPC, astfel încât să se poată distribui modelele pe mai multe nuclee CPU sau mașini de calcul, timpul de soluționare fiind redus drastic.

 

Analiza structurală neliniară

ANSYS LS-DYNA poate efectua simulări ale mecanismelor care implică cuple și articulații supuse la impact (prin cădere sau prin coliziune). Poate utiliza cuple și legături (verigi, lanțuri, etc.) cinematice și oferă o gamă largă de formulări de contact pentru a lua în considerare cu ușurință și în mod automat interacțiunile dintre toate componentele modelului. Utilizarea schemei de rezolvare explicite a solver-ului LS-DYNA, vă oferă capabilități de simulare de neegalat pentru cazuri de studiu care nu au putut fi rezolvate utilizând metode implicite FEA.

Analiza de impact cu perforare de material

Integrarea în platforma ANSYS Workbench

ANSYS Workbench LS-DYNA pune la dispoziția inginerilor de orice nivel de experiență să efectueze simulări avansate. Acesta integrează soluția LS-DYNA în mediul Workbench și, prin urmare, oferă toate avantajele unui flux de lucru standard în ANSYS Mechanical. Nu mai trebuie să înveți o nouă interfață pentru a utiliza aplicația, putând să te concentrezi mai mult asupra preciziei rezultatelor, într-un timp scurt.

ANSYS Workbench LS-DYNA combină puterea solver-ului standard LS-DYNA cu instrumentele de pre- și post-procesare disponibile în aplicația ANSYS Mechanical. De asemenea este compatibil și cu aplicația dedicată pregătirii geometriei ANSYS SpaceClaim Direct Modeler dar și cu ANSYS Parameter Manager sau cu setul de instrumente DesignXplorer dedicat studiilor de optimizări, astfel încât puteți efectua studii parametrice complete care implică analize dinamice explicite.

Integrarea aplicației LS-DYNA în platforma ANSYS Workbench

Elemente și contacte

ANSYS LS-DYNA oferă o gamă largă de tipuri de elemente de ordinul unu și doi de tip solid, shell și beam. Acestea pot fi utilizate global sau local (“per-part”) în interfața ANSYS Mechanical, astfel încât pot fi utilizate elemente de înaltă precizie (de ordinul doi) numai în zonele în care acestea sunt necesare.

LS-DYNA oferă o gamă largă de opțiuni de contact care permit detectarea automată a contactelor între elemente de tip solid, shell și beam, luând în considerare atât secțiunea beam-ului cât și grosimea shell-ului. Contactul poate fi detectat între componente diferite sau între suprafețele aceleiași componente (ex. membrana de cauciuc), astfel încât orice contact poate fi definit simplu și robust în orice ansamblu analizat.

Analiză neliniară care implică material hiper-elastic și “auto-contacte”

Înapoi