INAS Blog

Eliminarea surprizelor cu ajutorul simulărilor VERICUT

Pe măsură ce complexitatea mașinii-unelte și a componentelor acesteia crește, verificarea programelor cu ajutorul software-ului de simulare a mașinii devine o cerință esențială pentru a fi asigurată operarea corectă de prima dată a programului NC. Omiterea etapei de verificare riscă să creeze întârzieri de producție costisitoare în cazul în care mașina așteaptă ca erorile programului NC să fie corectate.

Simularea 3D a unei elice pe o mașină de frezat în 5 axe

VERICUT este un program software care simulează și afișează în mod interactiv procesul de îndepărtare a materialului dintr-un semifabricat. Programatorii NC folosesc software-ul pentru a verifica calitatea și acuratețea programelor  NC, în timp ce simularea mașinii 3-D de către VERICUT verifică coliziunile. Dar scopul simulării nu este doar un program NC fără coliziune ci și eficientizarea sa. Cel mai important obiectiv al lui VERICUT este verificarea faptului că un program produce piesa corectă încă de prima dată.

VERICUT îi spune programatorului dacă programul său prelucrează corect piesa. De exemplu, multe programe NC includ interpolare circulară. VERICUT emulează mișcarea circulară și creează o caracteristică cilindrică prelucrată, care poate fi măsurată pentru a asigura corectitudinea acesteia. Acest lucru este în contrast cu simulările din software-ul CAM intern care nu imită mișcarea circulară, ci execută această mișcare într-o serie de mișcări liniare care aproximează cilindrul. Aceste segmente nu sunt măsurabile ca un cilindru.

Dezvoltarea software-urilor de simulare a mașinilor cu comandă numerică este datorată schimbărilor evolutive ce au loc în tehnologia de fabricație, inclusiv a caracteristicile software-urilor CAD/CAM, a mașinilor și a sculelor, proceselor de prelucrare, precum și nevoia producătorilor de a implementa și de a îmbunătăți aceste schimbări.

Din ce în ce mai mulți producători au simulat procese de prelucrare specializate precum și mașini complexe. Atunci când un proces specializat reduce timpul ciclului sau crește fiabilitatea, cele mai multe companii îl adoptă. Prin simularea acestor procese "speciale și complexe", VERICUT a sprijinit clienții săi să le adopte.

De exemplu, acum câțiva ani nu prea vedeam programe NC care să folosească transformări ale sistemelor de coordonate sau programarea vectorială a axei uneltei. VERICUT a sprijinit aceste caracteristici atunci când au fost inițial adoptate, iar restul au beneficiat de atunci înainte.

Adoptarea mașinilor-unelte complexe este un exemplu similar. Cu câțiva ani în urmă, mașinile CNC cu două universale, cu tambur cu două turele nu erau comune. Astăzi, cele mai multe mașini sunt în axe multiple, cu două turele pentru port-scule, din ce în ce mai complexe, toate înghesuite într-un spațiu relativ mic. Șansele pentru coliziunile dintre componentele mașinii, scule și semifabricat sunt ridicate atunci când mai multe lucruri se mișcă odată. Prin urmare, au fost adăugate îmbunătățiri ale software-ului de simulare pentru a sprijini aceste mașini.

Coliziuni semnalizate în VERICUT

Nimeni nu vrea să-și petreacă timpul simulând un proces de prelucrare, dar este un pas necesar din cauza mediului de producție complex și rapid. Cu cât simularea este mai rapidă, cu atât mai bine. Producătorii de software de manufacturare inventează în permanență, evaluează și implementează algoritmi noi pentru a face simularea mai rapidă.

Designerii mecanici se străduiesc să reducă numărul de componente dintr-un ansamblu. De exemplu, o tendință în industria aerospațială este înlocuirea subansamblelor realizate din componente mici cu structuri monolitice mari. VERICUT facilitează programatorilor să vizualizeze prelucrarea întregii bucăți mari permițând însă și analiza zonelor locale mici, în detaliu fără a relua sau repeta simularea.

VERICUT poate de asemenea simula și mașini unelte din industria manufacturării aditivate. Poate detecta coliziuni între capul laser-ului și dispozitivele de fixare, sau poate detecta dacă pe baza programului NC este fabricată o piesă care coincide cu design-ul.

Designul VERICUT este revizuit și refăcut în mod constant, concentrându-se asupra modului în care clienții folosesc software-ul și modul în care acesta poate fi mai potrivit pentru un mediu de producție modern. VERICUT se integrează cu majoritatea software-urile CAD/CAM, astfel că se poate exporta proiectul direct în VERICUT selectând un template al mașinii unelte folosită.

Deci, cum diferă verificarea din programul CAM față de simularea și verificarea în VERICUT? Răspunsul este simplu, în timp ce furnizorii de software CAM fac eforturi mari pentru a se asigura că operațiile din CAM sunt fără erori, faptul că utilizează același sistem pentru a simula codul face ca orice eroare, apărută oriunde în proces, să nu apară până când nu se începe tăierea materialului pe mașină.

CAD/CAM INTERFACES

De asemenea pot fi importate librării de unelte direct de la marii producători:

VERICUT a ajuns la versiunea 8.2.2 și este liderul mondial în simularea și optimizarea procesului de manufacturare.

Despre INAS

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigente cerințe ale utilizatorilor săi.

Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.

Înapoi