INAS Blog

Ce este Realitatea Augmentată?

AR vs AVR vs VR

Realitatea Augmentă sau AR (Augmented Reality) pe scurt, reprezintă modul în care aducem informație digitală în lumea reală, cu alte cuvinte, combină lumea digitală cu cea reală într-o experiență vizuală unică.

Exemple de Realitate Augmentară:

 • Jocul Pokemon Go:
 • Instrucțiunile de pe display-ul ecranului multimedia atunci când parcăm

Pe lângă AR, mai există câteva nivele de realitate după cum pot fi văzute în poza de mai jos (XR Spectrum):

1. VR sau Realitatea Virtuală, în această experiență ne cufundăm cu totul în lumea virtuală, vederi, sunete și în unele cazuri chiar și tactil. Un exemplu ar fi dacă am vrea să vizităm Veneția, însă nu putem ajunge acolo (mai ales în această perioadă), cu ajutorul unor ochelari de VR putem face asta chiar din sufrageria noastră.

2. AVR sau Realitate Virtuală Augmentată reprezintă augmentarea realității virtuale cu elemente din lumea reală, de exemplu în Pittsburgh este un roller coaster care iți oferă această experiență.

Porți o pereche de ochelari VR care te cufundă într-o lume futuristică, însă fiind cu adevarat într-un roller coaster vei simți vântul și viteza reală.

3. AR sau Realitatea Augmentată are 3 caracteristici:

 • combină lumea reală cu cea virtuală
 • vederea este în timp real și este interactivă
 • experiența are loc în spațiul 3D, asta nu înseamnă neaparat că elementele digitale trebuie să fie 3D

4. În spectrul XR (XReality) găsim și Realitate Asistată (cea mai apropiată de realitate) și reprezintă adăugarea de conținut virtual în lumea reală cu ajutorul dispay-urilor Heads-Up sau a ochelarilor, însă informația nu este vizualizată 3D.

 • Un exemplu ar fi ochelarii de la Google care te ajută să citești mail-uri sau să navighezi pe internet
 • Un alt exemplu reprezintă Head Up Display-ul de la unele modele de mașini

Soluția PTC de a crea Realitate Augmentată este Vuforia Studio. Cu ajutorul acestei aplicații putem descoperi noi capabilități associate cu AR, IOT și domeniul ingineriei.

Vuforia Studio oferă companiilor noi modalități de a prezenta produse clienților săi. În locul schițelor și altor documentații, designerii și inginerii au posibilitatea de a prezenta produsele practic cum ar arata în lumea reală.

De asemenea se pot face secvențe de service foarte ușor, interfața drag-and-drop făcând posibilă oricui crearea de experiențe în Vuforia Studio.

Ca și beneficii, Vuforia Studio oferă designerilor tool-urile necesare pentru:

 • Reducerea costurilor și a complexității ansamblurilor - Utilizați proiectele CAD existente și datele IoT pentru a crea experiențe captivante.

 • O bună scalabilitate - centralizați experiențele AR într-o singură aplicație universală pentru a fi utilizate în întreaga organizație.

 • Simplificarea procedurilor de creare conținut - Vuforia Studio include asistență pentru smartphone-uri, tablete și o varietate de dispositive “wearable” (ex. ochelari Hololens)

 • Obținerea de informații utile - utilizați date IoT în timp real pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.

 • Utilizarea realității mixte - Împreună cu suportul integrat Microsoft HoloLens pentru gesturi și comenzi vocale, companiile pot crea experiențe de realitate mixtă pentru demonstrații de produse, servicii și întreținere precum și instrucțiuni/training având mâinile libere.

 • Îmbunătățirea realității asistate - utilizați conținut nou sau existent pentru a crea interacțiuni 2D cu utilizatorul.

Vuforia

Despre PTC

PTC (Nasdaq: PMTC), furnizează soluții de ultimă generație pentru managementul ciclului de viață a produsului (PLM), soluții de administrare a conținutului informațional (content management), soluții pentru editare dinamică (dynamic publishing). Printre cele peste 40.000 de companii din întreaga lume, beneficiare ale soluțiilor PTC, se numără cele mai cunoscute și inovative companii din domeniul industrial, guvernamental, servicii, editorial, științe ale vieții. PTC face parte din companiile care alcătuiesc indicii SP Midcap 400 și Russel 2000. Pentru mai multe informații despre PTC, vizitați www.ptc.com.

 

Despre INAS

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM/IoT/AR și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigente cerințe ale utilizatorilor săi.

Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.

 

Înapoi