Bentley OpenPlant Modeler

Bentley OpenPlant Modeler – Soluţie de modelare 3D a fabricilor

Soluţia Bentley OpenPlant Modeler este destinată proiectării/modelării 3D a instalaţiilor fabricilor, fiind bazată pe standardul ISO 15926. Bentley OpenPlant Modeler este una dintre cele mai versatile și mai productive aplicatii, având incluse atât componente electrice cât și HVAC.

Bentley OpenPlant Modeler permite un flux corect de lucru în cadrul proiectului de design pentru fabrici, de urmărire și de management la nivel de component ("proiectare orientată în jurul datelor"), în timp ce acceptă și produce de asemenea o împachetare convențională a lucrului ("proiectare pe bază de fișiere").

În cadrul soluţiei Bentley OpenPlant Modeler componentele de proiect nu sunt exprimate doar sub forma de simboluri, acestă aplicaţie include şi elemente complexe cum sunt diferitele piese, ansambluri mecanice, etc. Colecţia acestor componente formează biblioteci cu profile specifice, putând fi ulterior utilizate pentru modelarea digitală/virtuală a fabricii (uzina chimică, instalaţie de rafinare a petrolului, centrală termo-electrică, etc).

La inserarea componentelor în proiect cerinţele de conectare pot fi de o complexitate ridicată, dar ceea ce vine în ajutorul utilizatorului este posibilitatea de relaţionare a obiectelor, respectiv abilitatea de a face proactiv anumite adaptări, fie că este vorba de conectarea flanşelor de racordare, de alinierile axiale, de potriviri pe suporţi/stative/fundaţ, etc.

Soluţia Bentley OpenPlant Modeler oferă o bibliotecă de componente şi o mulţime de structuri-suport pentru susţinerea sau fixarea entităţilor de proiect active.

Bentley OpenPlant Modeler include un verificator de reguli, cu ajutorul căruia utilizatorul poate insera componentele tinând cont totodată de conformitatea cerinţelor generice, cât şi de regulile specificate de propriul proiect sau solicitate de către beneficiar.

Bentley OpenPlant Modeler permite de asemenea verificarea consistenţei, asigurând respectarea de către modelul 3D a unor cerinţe sintetice, inclusiv pentru conformitate contractuală sau tinând cont de reglementările guvernând domeniul de activitate al întreprinderii.

Dacă este vorba de o implementare Bentley OpenPlant integrată pentru proiecte de dimensiuni medii sau mari, atunci folosirea soluţiei OpenPlant Modeler presupune ca serverul de proiect, OpenPlant Model Server, sa fie pornit. Sesiunea de lucru se poate deschide din aplicaţia ProjectWise Explorer.

Instalaţia modelată poate fi modificată şi în aplicaţia Bentley OpenPlant PID, iar în momentul în care proiectul va fi ulterior deschis în aplicaţia de bază, OpenPlant Modeler, aceasta va determina ataşarea automată a modelului P&ID, iar proiectantul poate începe validarea conversiei în 3D a respectivelor modificări, utilizând instrumentul de verificare a consistenţelor.

În cadrul aplicaţiei OpenPlant Modeler proiectantul poate utiliza o gamă largă de operaţiuni: inserări de obiecte, înlocuiri de obiecte, modificări parametrice şi dimensionale, modificări de flux, etc. Pot fi definite conexiuni fizice, cu o rafinare deosebită – inclusiv până la a considera detalii de îmbinare sau de etanşare, cu elemente specifice de izolare.

Soluţia Bentley OpenPlant Modeler ajută şi documentează aceste operaţii, asigurând totodată coerenţa proiectului. De altfel, Bentley OpenPlant Modeler permite atât proiectarea centrată pe componente cât şi pe cea convenţională, centrată pe documente. Solutia permite elaborarea unor proiecte integrate cu modelarea de conducte, echipamente, suporturi, instrumente, HVAC și multe altele.

Bentley OpenPlant Modeler execută o proiectare cuprinzătoare prin încorporarea de conducte din diagrame instrumentare și din OpenPlant PID, utilizatorul având posibilitatea de a reutiliza proiectele existente, modelele și datele asociate, cataloagele și specificațiile din PDS, AutoPLANT și PlantSpace.

Bentley OpenPlant Modeler crește viteza și flexibilitatea colaborării, având inclus un mediu interoperabil, care sprijină echipele de proiect ce lucrează împreună on-line sau off-line, în mod independent.

Capabilități

  • Proiectare/ modelare 3D fabrici, uzine, centrale, instalatii, etc
  • Analiză de interferențe 3D
  • Definirea și gestionarea cataloagelor şi a specificațiilor
  • Definirea și gestionarea obiectelor și atributelor
  • Gestionarea datele de proiectare fabrici, uzine, centrale, instalatii, etc
  • Gestionarea documentelor de proiect și a produselor

Broșură:

   OpenPlant Modeler